Yazar:

Tarih:


Sofistike tatların ve şık sunumların başrolde olduğu lezzetli bir dünyaya hoş geldiniz! Bu dünyada yemekler damağınızda adeta bir şölene dönüşüyor. Yüksek kalite, özgünlük ve şefin karakteriyle harmanlanan tabakların baş döndürücü yolculuğu mutfakta başlayıp restorandaki masanızda son buluyor…

Evet, anlayacağınız üzere bugünkü bahsimiz Michelin yıldızlı Türkiye restoranları üzerine. Zira önemli detaylara dikkat eden Michelin Rehberi geçen yıl 38. destinasyon olarak açıkladığı İstanbul’dan seçkilerini tamamlamıştı! Bu sene ise geçen sene yıldız alan restoranlar statülerini korurken Michelin seçkilerine hem yeni restoranlar hem de yeni destinasyonlar eklendi. Türkiye genelinde yedi restoran daha Michelin yıldızı aldı, tavsiye listesindeki restoranlar ise toplam 74'e çıktı.
Şimdi özgün tarzları ve topraktan gelen mahsullere saygılı yaklaşımlarıyla bu rehbere girmiş muhteşem restoranlara konuk oluyoruz. O halde seyahatlerinize ilham verecek en lezzetli keşfimiz başlasın!

Öncelikle: Michelin yıldızı ne anlama geliyor?

Gastronomi dünyası için çok önemli bir yere sahip olan Michelin Rehberi, belirli kriterleri olan ve yalnızca bu kriterlere uyan restoranlara yıldız veren prestijli bir değerlendirme sistemi. Yani Michelin yıldızına sahip olmak için restoranların birçok kriteri sağlaması gerekiyor. Michelin Rehberi’nin gıda müfettişleri, kimliklerini gizleyerek sıradan bir müşteri gibi restoranları ziyaret edip yemekleri ve mekânı değerlendirdikten sonra ise oradan ayrılıyor.

Michelin yıldızının hikâyesi üzerine…

Michelin aslında bilindiği üzere dünyaca ünlü bir lastik markası. Fransız Michelin kardeşler, lastik satışlarını yükseltebilmek için gezginlere özel bir rehber hazırlamaya karar veriyorlar. Bu rehberin ilk versiyonunda araba tamircileri, konaklama yerleri ve lastik bayileri gibi araç sahiplerinin işine yarayacak çeşitli adresler bulunuyor. Amaç aslında oldukça net: Sürücüleri yola çıkmaya teşvik etmek!

Michelin Rehberi zamanla gelişiyor ve içine Fransa’daki en ünlü ve kaliteli restoranlar da dâhil oluyor. 1900 yılında ilk ücretsiz baskısı yayınlanan rehber, 1.Dünya Savaşı sırasında bir süre ertelense de sonradan tekrar yayınlanmaya başlıyor. Zaman içinde, rehberin özellikle restoran bölümü herkes tarafından büyük bir ilgi görüyor ve Michelin Rehberi günümüzdeki efsanevi halini almaya başlıyor.

1926 yılına gelindiğinde Michelin kardeşler, rehberin restoran bölümü için özel bir gıda müfettişi ekibi kuruyor. Bu müfettişler, gittikleri restoranları inceleyip yıldızlı ve üç aşamalı bir değerlendirme sistemi getiriyorlar.

Yıldızların anlamları ve özellikleri

Michelin Rehberi yıldızları, restoranların hizmet verdikleri alana ve performanslarına göre veriliyor. Bu rehbere göre bir restoran en fazla üç yıldız alabiliyor. “Michelin yıldızlı şef” olma hayalini süsleyen bu değerlendirme yönteminin taşıdığı anlamlar ise aşağıdaki gibi:

1 yıldız: Kendi alanında en iyi restoran

2 yıldız: Mükemmel bir yemek için seyahat planınızı değiştirmeye değer bir restoran

3 yıldız: Özel olarak seyahat etmeye değer fevkalade bir yemek

Michelin yıldızlı Türkiye restoranları

Sıra geldi bize çok heyecan veren Michelin yıldızlı Türkiye restoranları listesine! Yakın zamanda açıklanan Michelin Rehberi’nin İstanbul seçkilerinde, birbirinden özel tatlara ev sahipliği yapan enfes restoranlar var. İşte karşınızda Türkiye Michelin yıldızlı restoranlar listesi:

TURK Fatih Tutak – İstanbul

Köklere, geleneklere ve bulunduğu coğrafyanın ürünlerine saygı mottosuyla yola çıkan TURK Fatih Tutak, Michelin yıldızlı Türkiye restoranları içinde yerini iki Michelin yıldızıyla beraber alıyor. Türkiye’de iki yıldız alan tek restoran olan TURK, Şef Fatih Tutak’ın getirdiği zarif ve sade yorumlarla muhteşem bir yemek deneyimi sunuyor.

Michelin Rehberi’nin verdiği yıldızların sayısına bakılırsa TURK için bir İstanbul uçak bileti alıp seyahatinizin rotasını buna göre planlamanız isabet olur! Zira Anadolu topraklarının kültürel mirasından aldığı güçle yola çıkan restoran; detaycılığı, yerel üreticilerle olan teması ve basit olanı en leziz şekliyle sunmasıyla kesinlikle keşfedilmeye değer.

Neolokal – İstanbul

Anadolu yemeklerini, modern bir yorumla tabaklarımıza taşıyan şef Maksut Aşkar’ın restoranı Neolokal, artık bir Michelin yıldızına sahip! Üstelik mutfakta sürdürülebilirlik yaklaşımlarıyla takdir toplayan Neolokal, çevre dostu gastronomi anlayışıyla çalışan restoranlara verilen “yeşil” Michelin yıldızının sahibi.

Kendini zamansız olarak tanımlayan Neolokal’in en temel ilham kaynağı; gelenekler ve kayıp kültürler. Muhteşem lezzetlerini eski ve yeni arasında bir köprü olarak gören Neolokal, köklerinden alıp günümüze taşıdığı ve geleceğe de ayna tuttuğu yemekleriyle İstanbul’un tarihi ilçelerinden olan Beyoğlu’nda hizmet veriyor.

Od Urla- İzmir

Bu sene Michelin yıldızı alan Od Urla, şef Osman Sezener’in İzmir’de ailesinden kalan bir konakta hizmet veriyor. Sürdürülebilirlik konusundaki başarısı ve özgün gastronomi tarzıyla öne çıkan restoran, bir Michelin yıldızı ve Michelin yeşil yıldızı almaya hak kazandı.

Ege Bölgesi ürünlerinden oluşan nefis yemekleriyle önemli bir üne kavuşan Od Urla, çevresindeki üreticilerle çalışıp odun ateşinde pişirdiği yemekleri beğeninize sunuyor. Menülerin mevsime göre değiştiği Od Urla’nın en cezbedici özelliği ise mutfak kısmının açık olması. Burada misafirler şeflerle sohbet edip yemeklerin hazırlanma aşamasını keyifli bir şekilde izleyebiliyor.

Arkestra – İstanbul

Şef Cenk Debensason’un restoranı olan Arkestra, modern Avrupa yemeklerinin özgün bir şekilde yorumlarını misafirlerine sunuyor. Mevsimlik ürünlerle pişirilen birbirinden leziz yemekler, titiz bir yaratıcılıkla tabaklara taşınıyor. Bir Michelin yıldızı alan Arkestra, şık atmosferi ve şefin kendi yolculuğunu yansıtan kreatif yemekleriyle İstanbul Etiler’de sizi bekliyor.

Kitchen – Bodrum

Od Urla’nın sahibi şef Osman Sezener ve ekibi, Bodrum’da açtıkları Kitchen ile bir Michelin yıldızı kazandı. Türk mutfağıyla harmanladıkları uluslararası vizyonla menülerini hazırlayan Kitchen, misafirlerine daima taze ve lezzetli yemekler servis ediyor. Civardaki bahçelerden gelen otların zarif kullanımı, kömür ateşinde pişirilen ahtapot ve leziz ekşi mayalı ekmek gibi ürünleriyle öne çıkan restoran, iç açan koy manzarasıyla da sizi büyüleyici bir deneyime davet ediyor.

Maçakızı – Bodrum

Göz alıcı bir manzara ve oldukça lüks bir atmosfere sahip olan Maçakızı, her anlamda çok özel bir mekan. Şef Aret Sahakyan ve ekibinin Ege mutfağının en nefis tatlarını kendi yaratıcılıklarıyla yorumladığı tabaklarla bir Michelin yıldızı alan Maçakızı, her açıdan unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Çeşitliliği, lezzet uyumları ve kapsamlı menüsüyle kalpleri fetheden Maçakızı’nı Bodrum’a yolunuz düştüğünde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Teruar Urla – İzmir

Üzüm bağları arasında huzura açılan kapı olan Teruar Urla, taş binası ve vadi manzarasıyla ilk görüşte sizi etkilemeyi başarıyor. Şef Osman Serdaroğlu’nun vizyonuyla oluşan Teruar Urla, bu sene bir Michelin yıldızı alan restoranlardan.

Sadeliğin gücünü yanına alan şef, minimalist sunumları ve İtalyan esintileriyle misafirlerine kusursuz bir menü sunuyor. Yöresel ürünlerin, abartısız ama özgün bir şekilde tabaklandığı Teruar Urla, görsel zenginlik ve leziz yemeklerle hem göze hem mideye hitap ediyor.

Sankai by Nagaya – İstanbul

Bir Michelin yıldızı alan Sankai by Nagaya Japon mutfağının tüm inceliklerini İstanbul’un güzel semti Bebek’e taşıyor. Japon şef Yoshizumi Nagaya’nın aynı ismi taşıyan bir butik otelin içine açtığı restoran, Japon kültürünü Avrupa mutfağından aldığı ilhamla size sunuyor. Üstelik yemeğinize İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası eşlik ediyor. Restoranın öne çıkan lezzetleri ise boğazdan gelen taze balıklarla hazırlanmış suşiler ve dana yanağı.

Vino Locale- İzmir

Sıradaki durağımız İzmir’de yer alan Vino Locale. Ozan ve Seray Kumbasar çiftinin ilettiği restoran, etkileyici servis masaları ve sofistike menüleriyle bu sene Michelin yıldızı almayı başarmış. Mutfaklarında kendi yetiştirdikleri ya da yerel üreticilerden aldıkları ürünleri kullanan çift, detaylarla verdikleri önemle ve mevsimsel menüleriyle size gerçekten değerli hissettiriyor.

İzmir Urla seyahatinizde, Tayland ve İtalyan mutfağından ilham alan nefis Vino Locale yemeklerini tatmanızı ve romantik atmosferi deneyimlemenizi öneriyoruz.

Nicole – İstanbul

Michelin yıldızlı restoranları Türkiye seçkisine devam ediyoruz! Şef Serkan Aksoy ve ekibinin büyük bir titizlikle hazırladığı tabaklarıyla bir Michelin yıldızı alan Nicole, nefis bir atmosferle misafirlerini ağırlıyor. Beyoğlu’nda hizmet veren Nicole, aşina olunan tatlara yepyeni bir dokunuş katıyor. Muhteşem bir yaratıcılıkla yoluna devam eden restoran, yemeğe ve ürüne olan saygısını menüsündeki her bir lezzette belli ediyor.

Mikla Restaurant – İstanbul

2005 yılından beri Beyoğlu’nda en özel lezzetlerini misafirlerine sunan şef Mehmet Gürs’ün restoranı Mikla, Michelin yıldızlı Türkiye restoranlarına aldığı bir yıldızla adını yazdırmış durumda. Türk ve İskandinav kültürünü aynı menüde buluşturan restoran, şef Cihan Çetinkaya ve ekibinin hazırladığı özgün ve stil sahibi tabaklar ve “Yeni Anadolu mutfağı” vizyonuyla unutulmaz bir deneyim vadediyor. Açıldığı ilk günden beri yerel malzemelerle mevsimlik menüler sunan Mikla, aynı zamanda kartpostalları andıran muhteşem bir İstanbul manzarasını da ayaklarınızın altına seriyor.

Araka – İstanbul

İstanbul’un denize açılan en güzel semtlerinden Yeniköy’de sade ve zarif bir mekânda hizmet veren Araka, artık Michelin yıldızlı Türkiye restoranları içinde yer alıyor. Michelin bir yıldızının sahibi olan restoran, şef Zeynep Pınar Taşdemir’in karakterini yansıtan sebze ve ot çeşitleri ağırlıklı menüsüyle dikkat çekiyor. Mevsimlik ürünlerin mis kokulu baharatlarla nefis bir denge yakaladığı Araka, İstanbul’da kesinlikle gidilmesi ve deneyimlenmesi gereken bir lezzet durağı.

Bib Gourmand Award alan restoranlar

Elbette Michelin Rehberi radarına yakalanan restoranların sayısı sadece Michelin yıldızlı Türkiye restoranlarıyla sınırlı değil. Onlar yıldız alanlar evet. Ancak bir de uygun fiyatlarıyla yüksek kalite ve lezzet sunan restoranlar var. Michelin Rehberi onlara da Bib Gourmand Award ödülü veriyor. İşte o muhteşem restoranların listesi:

  • Adil Müftüoğlu
  • Aheste
  • Alaf
  • Aman da Bravo
  • Aida Vino e Cucina
  • Ayşa Boşnak Börekçisi
  • Beğendik Abi
  • Calipso
  • Circle by Vertical
  • Cuma
  • Effendy
  • Fauna
  • Foxy
  • Giritli
  • Hiç Lokanta
  • Karaköy Lokantası
  • LA Mahzen
  • Inari Omakase
  • İki Sandal
  • Otantik Ocakbaşı
  • Pandeli
  • The Red Balloon
  • SADE Beş Denizler Mutfağı
  • Tavacı Recep Usta
  • Tershane

Son olarak: 2024 Michelin Servis Ödülü’nün sahibi Tuğra Restaurant

Michelin Servis Ödülü, misafirlerin konforunun ve servis kalitesinin ön planda tutulduğu bir değerlendirme içeriyor. İstanbul’da bu değerli ödülün sahibi ise Beşiktaş’ta boğazın yanı başında yer alan Tuğra Restoran!